Majoritatea statelor europene au fost nevoite să adopte în ultimii doi ani o serie de măsuri de austeritate prin care să ajusteze cheltuielile din sectorul bugetar. Măsurile anticriză luate la nivel european sunt similare celor adoptate de Guvernul României în 2010.
Astfel, decizia reducerii salariilor din sectorul public a fost luată în alte opt state în afară de România, respectiv în Cehia, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovenia, Spania, reiese dintr-o analiză realizată de Andreea Paul (Vass), consilier de stat al premierului Emil Boc.
"În timp ce cuvântul austeritate este pe ordinea de zi în statele europene, în România acesta a fost înlocuit de cuvântul prudentă. Putem spune că am fost cu un pas înaintea Europei în ceea ce priveste adoptarea de măsuri necesare, cu adevărat dure, de reechilibrare a fundamentelor economice, a datoriilor cu care trăim si a prioritătilor bugetare", se arată în documentul în care se face o trecere în revistă a principalelor măsuri anticriză luate la nivel european.
Aceste măsuri se referă la înghetarea sau reducerea salariilor si a pensiilor, reducerea numărului de bugetari, dar si a cheltuielilor publice, precum si cresterea veniturilor la bugetul de stat prin cresterea unor taxe, cum ar fi TVA-ul, sau cresterea accizelor, dar si impozitarea veniturilor si a pensiilor.
România
- Tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale.
- Reducerea cu 25% si a drepturilor salariale ale personalului din cadrul Băncii Nationale a României, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supravegherea Sistemului de Pensii Private si Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Scad cu 25% si salariile pesonalului clerical si neclerical.
- Indemnizatia de somaj si indemnizatia pentru cresterea copilului au fost diminuate cu 15%.
- Înghetarea valorii punctului de pensie în anii 2010 si 2011.
- Decizia de scădere cu 15% a pensiilor a fost declarată neconstitutională de către Curtea Constitutională, ca urmare Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%.
- Extinderea sferei de aplicare a contributiei de asigurări de sănătate de 5,5% la pensiile mai mari de 740 lei/lunar.
Austria
Reducerea unor cheltuieli publice, în 2011:
- Au fost prevăzute economii în valoare de 1,5 mld. euro.
- Bugetul pentru sănătate s-a redus cu 125,5 mil. euro în anul 2011 fată de anul precedent.
- A fost prevăzută reducerea cheltuielilor cu personalul, a cheltuielilor materiale, a transferurilor si a alocatiilor familiale.
Accize:
- Cresterea accizelor la tutun si pe combustibili.
Alte taxe:
- Au fost prevăzute venituri de 1,16 mld. euro provenind din cresterea taxelor.
- De la 1 ianuarie 2011 a fost introdusă taxarea băncilor. Se estimează că veniturile anuale se vor ridica la 500 mil. euro.
- În pachetul de măsuri aprobat de Parlament la sfârsitul anului 2010 au mai fost prevăzute: cresterea taxelor la biletele de avion, cresterea impozitării fundatiilor non-profit de la 12,5% la 25,5%, cresterea impozitării câstigurilor de pe piata de capital.
Bulgaria
Cresterea vârstei de pensionare:
- Vârsta de pensionare creste cu 4 luni pe an începând cu 1 ianuarie 2012.
Reducerea numărului de angajati din sectorul public:
- În perioada iulie 2009 - octombrie 2011, numărul posturilor din administratia publică a fost redus cu 9.464, echivalentul a 13,9% din total.
Reducerea altor cheltuieli publice:
- Cheltuielile bugetare au fost reduse cu 15% în anul 2009.
- Numărul portofoliilor ministeriale s-a redus cu 2 posturi până la 1 ianuarie 2010.
- Economii de 7,4 mil. leva din reducerea subventiilor pentru partide în anul 2010.
- Economii de 900 mil. leva din reducerea cheltuielilor ministerelor si autoritătilor locale.
- Prestarea unor servicii guvernamentale de către operatori privati.
- În 2011, au fost prevăzute reduceri de cheltuieli de 584 mil. $ provenind din reducerea fondurilor alocate ministerelor.
Cresterea altor taxe si impozite:
- În 2010, s-a operat suprataxarea luxului si a jocurilor de noroc.
- Vânzarea participatiilor minoritare ale statului în diverse întreprinderi.
- Vânzarea a 50 mil. tone certificate de emisii CO2.
- Dublarea impozitelor anuale pentru imobilele cu valori de peste 150.000 euro si pentru autoturismele mai scumpe de 35.000 euro.
Cehia
Înghetarea salariilor:
- În 2012, salariile din sectorul public sunt înghetate în perioada 2011-2013, cu exceptia cadrelor didactice din învătământ, unde sunt prevăzute cresteri.
Reducerea salariilor:
- Salariile demnitarilor (guvernatori, parlamentari, membri ai Guvernului, Presedinte), judecătorilor si procurorilor au fost reduse cu 5% în 2011.
- În unele sectoare s-au aplicat reduceri de 10% ale salariilor.
Cresterea vârstei de pensionare:
- În 2008 (cu aplicare din octombrie 2011): Cresterea vârstei de pensionare la 65 ani.
- În 2011, Camera Deputatilor a amendat Legea Pensiilor, astfel încât vârsta de pensionare va creste gradual până la 73 ani pentru persoanele născute în 2012.
Reducerea altor cheltuieli publice:
- În 2008 s-au redus unele beneficii sociale: neplata primelor 3 zile de concediu medical, plata unei taxe de 30 Czk pentru fiecare consultatie medicală sau prescriere de medicamente si 60 Czk pentru fiecare zi de spitalizare.
- În 2011 au fost reduceri importante de cheltuieli în domeniul asistentei sociale.
- Statul va plăti concediile medicale doar începând din a 22-a zi de boală, si nu din a 15-a, asa cum era până acum. Angajatorii vor continua să plătească prestatiile o săptămână în plus.
- Alocatiile pentru nasterea copilului vor fi plătite doar pentru primul copil născut si pentru familiile al căror venit nu depăseste de 2,4 ori nivelul de subzistentă. Se vor face economii de până la 1,3 mld. coroane.
- Persoanele înregistrate la o agentie de ocupare a fortei de muncă nu vor putea lucra si primi indemnizatie în acelasi timp, asa cum era permis în unele cazuri până acum. Se asteaptă ca economiile să se ridice la 820 mil. coroane.
- Persoanele care renuntă la locul de muncă la cererea lor sau cu acordul angajatorului vor avea dreptul la o indemnizatie de somaj mai mică, de 45% din venitul lor lunar net.
- Cel mai redus nivel al subventiilor pentru îngrijirea unei persoane apropiate va fi diminuat de la 2.000 la 800 coroane lunar, economiile ridicându-se la 1,53 mld. coroane.
- Se reduc sumele prevăzute pentru scutirile fiscale si se elimină anumite scutiri fiscale.
- Suma prevăzută pentru scutirile fiscale se reduce cu 1.200 coroane în anul 2011, pentru a acoperi pierderile cauzate de inundatii. Măsura se aplică doar în anul 2011.
- Se elimină scutirile fiscale acordate angajatorilor pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităti - companiile în care persoanele cu dizabilităti angajate reprezintă mai mult de jumătate din întregul personal nu vor mai beneficia de scutiri fiscale.
- Se reduc subventiile acordate.
- Se introduce impozitarea subventiilor acordate deputatilor.
- Se reduc cu 5% în 2011 si cu 10% în 2012 subventiile acordate de stat partidelor si miscărilor politice.
- Subventiile acordate presedintelui vor fi impozitate. Acelasi lucru se aplică la subventiile pentru chirie si la alte subventii financiare acordate fostilor presedinti.
- Reducerea subventiilor statului pentru construirea de locuinte, prin impozitarea acestor subventii cu 15%.
Impozitarea pensiilor:
- De la 1 ianuarie 2011, s-a introdus impozitarea pensiilor în cazul pensionarilor care cumulează pensia si alte venituri (cum ar fi salarii, venituri din afaceri, închirieri) si depăsesc astfel limita de 840.000 coroane anual (aprox. 34.000 euro).
- Taxarea indemnizatiei anuale acordate militarilor cu 15%.
Crestere TVA:
- Cresterea nivelului cotei reduse de TVA (aplicată alimentelor si unor medicamente) de la 5% la 9%, în 2008.
- Majorarea ambelor cote de TVA, de la 19% la 20%, respectiv de la 9% la 10%, de la 1 ianuarie 2010.
- Cota redusă de TVA a fost majorată de la 10% la 14%, începând cu 1 ianuarie 2012.
Accize:
- În 2010: majorarea accizei la combustibili cu o coroană pe litru. Majorarea accizei la tutun cu 2,5 Czk pe pachet. Majorarea accizei la băuturi alcoolice de la 26 500 Czk la 28 500 Czk / hl etanol. Majorarea accizei la bere cu 1 Czk pe litru.
Alte taxe:
- În 2010: impozitarea compensatiilor acordate demnitarilor pentru transport, cazare, secretariat.
- Majorarea plafonului de asigurări sociale la firme si angajati.
- În domeniul impozitului pe venit, a fost anulată scutirea de impozit asupra compensatiilor.
- De la 1 ianuarie 2010, impozitul pe proprietate s-a dublat pentru majoritatea clădirilor sau terenurilor.
- În 2011 a fost majorată taxa care se plăteste pentru o zi de spitalizare, de la 60 la 100 Czk (aprox. 4 euro). De asemenea, medicamentele mai ieftine de 50 Czk (2 euro) au fost eliminate din lista medicamentelor compensate, iar taxa de 30 Czk se va aplica întregii retete si nu fiecărui medicament prescris, cum se proceda până acum. Noile prevederi au intrat în vigoare începând de la 1 august 2011.
- În 2012: Majorarea amenzilor pentru utilizarea muncii la "negru" de către companii de la 10.000 euro 400.000 euro.
Estonia
Reducerea salariilor:
- În 2009, guvernul estonian a redus salariile bugetarilor cu 8% si cu 4% în cazul profesorilor.
Înghetarea pensiilor:
- În 2009 au fost înghetate pensiile.
Cresterea TVA:
- În 2009, TVA-ul a fost majorat de la 18% la 20%.
Accize:
- Tot în 2009 au crescut accizele la combustibili, alcool, electricitate.
Alte taxe:
- În 2009, a fost majorată contributia companiilor de stat la bugetul de stat.
Franta
Cresterea vârstei de pensionare:
- În 2011, vârsta legală de pensionare a fost majorată de la 60 la 62 ani, iar pentru pensia publică cu stagiu complet de cotizare, vârsta de pensionare a crescut de la 65 la 67 ani. Creste perioada de cotizatie de la 40 ani la 41,5 ani pentru salariatii născuti în 1955.
- În 2012 va fi accelarată reforma pensiilor prin reducerea perioadei de tranzitie până la intrarea în vigoare a vârstei legale de pensionare de 62 ani, de la 2018 la 2017.
Reducerea numărului de angajati din sectorul public:
- Reducerea personalului operatorilor de stat (agentii) cu 1,5% în fiecare an.
- Continuarea reducerii personalului bugetar prin neînlocuirea unui functionar din doi care ies la pensie.
Reducerea altor cheltuieli publice:
- În 2010: reducerea cheltuielor de functionare si interventie.
- Stabilizarea transferurilor din bugetul de stat către bugetele locale si înghetarea cheltuielilor din bugetul de stat timp de 3 ani.
- Limitarea majorării cheltuielilor pentru asigurări de sănătate la 3% fată de anul 2009.
- Reducerea cu 10% a cheltuielilor de functionare ale statului si ale operatorilor de stat (agentii) în perioada 2011-2013, din care 5% în 2011.
- Reducerea cheltuielilor de interventie ale statului cu 10% până în 2013.
- Pentru 2012 s-a prevăzut reducerea bugetului pentru sistemul social si medical.
Impozitarea veniturilor:
- În 2011, pe lângă baza fixă de impozitare, veniturile care depăsesc suma de 250.000 euro sunt impozitate cu 3%, iar cele care depăsesc 500.000 euro cu 4%.
- Prelevările pentru venituri din capital (economii, asigurări de viată, actiuni, venituri funciare) se majorează la 13,5% (fată de 12,3%), în 2012.
- Impozitul pe dividende se majorează la 21% (fată de 19%).
- Impozitul pe dobânzi se majorează la 24% (fată de 19%).
- Impozitul pe societate (firmele care au o cifră de afaceri mai mare de 250 mil. euro) se majorează cu 5%.
Cresterea TVA:
- 2011: aplicarea unei taxe normale de TVA de 19,6%, în locul celei reduse de 5,5%, la intrarea în parcurile tematice ale căror venituri anuale ating aprox. 90 mil. euro.
- 2012: majorarea TVA de la 5,5% la 7% pentru un număr ridicat de produse. Principalele activităti afectate: renovarea locuintei, servicii de cazare, tarifele restaurantelor, bilete la spectacole, transportul în comun, etc.
Cresterea accizelor:
- Cresterea pretului la tigări cu 6% în 2011.
- Cresterea fiscalitătii si a prelevărilor sociale asupra băuturilor cu grad ridicat de alcool.
- Instituirea unei accize specifice asupra băuturilor cu continut ridicat de zahăr.
Alte taxe:
În 2011:
- Limitarea posibilitătii de reportare a deficitelor de către întreprinderi.
- Cresterea de la 5% la 10% a cotei - părti pentru cheltuieli, aplicată plus-valorilor pe termen lung asupra titlurilor de participatie.
- Prelevările sociale asupra veniturilor din capital vor creste de la 12,32% la 13,5%.
- Reducerea cu 10% a niselor fiscale - suprimarea reducerii derogatorii de 10% pe an pentru perioada de detinere a plus-valorilor mobiliare (locuinta principal rămâne exonerată) si luarea în calcul a inflatiei reale.
- Suprimarea exonerării partiale de taxe speciale asupra conventiilor de asigurări pentru contractele solidare si responsabile.
- Suprimarea reducerii de 30% asupra beneficiilor impozabile înregistrate în Departamentele de Peste Mări (DOM).
- Cresterea impozitului forfetar social de la 6% la 8% pentru veniturile exonerate de la cotizatii sociale.
- Eliminarea regimului social special din sectoarele de electricitate si gaze si alinierea cotizatiilor la regimul general.
- Armonizarea bazei de impozitare în sectorul financiar pentru contributiile sociale de solidaritate.
- Suprimarea reducerilor derogatorii în materie de contributie socială generalizată, a reducerii pentru cheltuieli profesionale pentru venituri care nu sunt de natura salariilor si reducerea baremului forfetar pentru cheltuieli profesionale, de la 3% la 2%.
- Revizuirea baremului de taxare a autoturismelor detinute de societăti, în concordantă cu cerintele de mediu.
Germania
Cresterea vârstei de pensionare:
- A crescut vârsta de pensionare de la 65 la 67 ani începând cu 1 ianuarie 2012.
Reducerea unor cheltuieli publice, 2011:
- Reducerea cheltuielilor administratiei publice.
- Reducerea subventiilor.
- Reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
- Prestatiile sociale sunt diminuate pentru somerii pe termen lung.
- Bugetul pentru apărare va fi redus cu 8,3 mld. euro până la sfârsitul anului 2014. Fortele armate germane vor fi restructurate.
Alte taxe, 2011:
- S-au impus taxe noi asupra energiei produse în sectorul nuclear si asupra traficului aerian. Se previzionează venituri de 940 mil. euro pe an din taxele asupra traficului aerian.
- Contributiile la asigurările de somaj si de sănătate au fost majorate cu 0,2 p.p., respectiv 0,6 p.p.
Grecia
Înghetarea salariilor:
- Salariile din sectorul public au fost înghetate începând cu 1 iulie 2011, până la introducerea unei legi a salarizării unice în sectorul bugetar.
Reducerea salariilor:
- Înlocuirea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu din sectorul public cu prime de 250 euro (prime de Pasti si de vacantă), respectiv 500 euro (prime de Crăciun), acordate numai angajatilor cu salarii mai mici de 3.000 euro pe lună, în 2010.
- Reducerea, în mai multe etape, cu 12% si 8% a sporurilor functionarilor publici, incluzându-i aici si pe angajatii din companiile de stat.
- În 2011: Diminuarea cu 15% a fondului de salarii al institutiilor bugetare si reducerea cheltuielilor cu salariile cu 30% în cazul companiilor de stat.
- Reducerea cu 50% a diferitelor sporuri, reducerea remuneratiei pentru participarea în comisii si introducerea grilei unice de salarizare în sistemul public.
- Neacordarea pentru o lună, a salariilor Presedintelui, membrilor executivului, parlamentarilor, sefilor de regiuni, primarilor si secretarilor generali din ministere.
- În 2012, se află în dezbatere eliminarea obligatiei angajatorilor de a plăti al 13-lea si al 14-lea salariu angajatilor din sectorul privat.
Înghetarea pensiilor:
- Conform bugetului pe anul 2011, pensiile sunt înghetate, măsura aplicându-se si în perioada 2012-2015.
Reducerea pensiilor:
- Înlocuirea celei de-a 13-a si a 14-a pensii cu prime de 200 euro de Pasti si vacantă, respectiv cu prime de 400 euro de Crăciun. Acestea se acordă numai pensionarilor cu pensii mai mici de 2.500 euro pe lună, în 2010.
- Limitarea pensiei la nivelul maxim de 2.523 euro (fată de 2.773 euro) si a pensiilor cumulate la 3.290 euro (comparativ cu 3.620 euro anterior), în 2011.
Cresterea vârstei de pensionare:
- Vârsta de pensionare va fi majorată la 65 de ani, fiind nevoie de 40 de ani în câmpul muncii pentru a primi pensia integral, iar aceasta va fi calculată în functie de contributiile de-a lungul vietii, începând cu 2011.
Reducerea numărului de angajati din sectorul public:
- Diminuarea personalului din sectorul public cu 25% (150.000 functionari). Sunt vizati angajatii pe perioadă determinată, care vor părăsi sistemul până în anul 2015.
- Reducerea numărului de angajati pe bază de contract cu 50% în 2011 si cu 10% în fiecare din anii următori.
- Doar unul din zece functionari publici care se pensionează în anul 2011 va fi înlocuit si doar unul din cinci în anii următori.
- Închiderea sau fuziunea a 1.976 scoli a generat o reducere cu 2.000 posturi în domeniul educatiei.
Reducerea altor cheltuieli publice, 2011:
- Reducerea cheltuielilor din domeniul sănătătii cu 310 mil. euro în anul 2011 prin rationalizarea prescriptiilor medicale si prin utilizarea unor medicamente mai ieftine. Au loc fuzionări la nivelul spitalelor: 10 din 133 spitale au fuzionat.
- Cheltuielile cu educatia vor fi reduse prin închiderea sau fuziunea a 1 976 de scoli.
- Reducerea cheltuielilor din domeniul asistentei sociale cu 1,09 mld. euro în anul 2011.
- Reducerea investitiilor publice cu 850 mil. euro si a subventiilor cu 500 mil. euro în anul 2011.
- Scăderea cu 7% a cheltuielilor la nivelul tuturor institutiilor de stat si generalizarea sistemului electronic de achizitii.
- Se au în vedere: închiderea 40 agentii guvernamentale mici, comasarea altor 25 agentii din aceeasi categorie, comasarea sau restructurarea a 11 agentii mari.
- Se revizuiesc categoriile de handicap si modul de acordare a pensiilor de handicap.
Impozitarea veniturilor:
- În 2010, cresterea impozitării veniturilor persoanelor fizice pentru pragurile superioare de impozitare: 45% pentru venituri de peste 100.000 euro.
- În 2011 a fost introdusă "taxa de solidaritate" între 1% si 4% din salariile cu niveluri ridicate. Taxa va fi de 5% în cazul ministrilor, parlamentarilor si a altor categorii de functionari publici cu venituri importante.
Impozitarea pensiilor:
- În 2010, S-a introdus o taxă de solidaritate asupra tuturor pensiilor de peste 1.400 euro.
Cresterea TVA:
- În 2010 a crescut cota standard de TVA de la 19% la 23%, iar cotele reduse de TVA la 5,5%, respectiv la 11%.
- De la 1 ianuarie 2011, cotele reduse de TVA au crescut de la 5,5% la 6,5% si, respectiv, de la 11% la 13%. De la 1 septembrie 2011, cota TVA în sectorul alimentar s-a majorat de la 13% la 23%.
Accize, 2010:
- Au fost majorate accizele la energia electrică, cu exceptia celei produse din energie regenerabilă.
- Accizele la combustibili, tutun si alcool s-au majorat în două etape, cu 20% si ulterior cu 10%.
Alte taxe:
În 2010:
- Cresterea taxelor la 2% pe proprietătile cu valori mai mari de 5 mil. euro, timp de 3 ani.
- Introducerea a 4 rate progresive de impozitare, comparativ cu 2 anterior, în cazul mostenirilor si cadourilor.
- Eliminarea unor categorii de scutiri fiscale.
- Extinderea bazei de impozitare, prin includerea unor noi categorii sociale si profesionale.
În 2011:
- Taxe pe lux privind piscinele, iahturile si autovehiculele de capacitate mare.
- Diminuarea pragul de scutire de la plata impozitului pe venit de la 12.000 la 5.000 euro.
- Impozit imobiliar special pentru proprietarii cu bunuri în valoare de peste 200 000 de euro.
- Se elimină diverse scutiri de taxe.
- Se previzionează venituri de 50 mld. euro provenind din privatizarea companiilor de stat până în anul 2015.
- În anul 2011, guvernul de la Atena vizează vânzarea monopolului asupra jocurilor si loteriilor (OPAP), a Hellenic Postbank, a companiei de utilităti Salonic Water, si a societătilor de administrare a porturilor din Pireu si Salonic.
- În luna septembrie 2011, a fost introdusă o taxă suplimentară pe suprafetele construite, între 0,5 euro/mp si 10 euro/mp construit. Măsura se aplică în 2011 si 2012.
Italia
Înghetarea salariilor:
- Au fost înghetate salariile în perioada 2011 - 2013.
Înghetarea pensiilor:
- Pensiile mai mari decât triplul pensiei minime (aprox. 1.402 euro) sunt înghetate în 2012 si 2013.
Cresterea vârstei de pensionare:
- Cresterea graduală a vârstei de pensionare si egalizarea conditiilor de pensionare pentru toate categoriile de lucrători, atât femei, cât si bărbati, începând cu 2012. Se estimează că în anul 2018 vârsta de pensionare va fi de 66 ani si 7 luni.
Reducerea numărului de angajati din sectorul public:
În 2011:
- Desfiintarea entitătilor publice cu o organigramă cuprinzând mai putin de 70 angajati (sunt excluse autoritătile portuare, ordinele profesionale, federatiile sportive, structurile de administrare a parcurilor si rezervatiilor naturale).
- Reducerea numărul angajatilor din Consiliul National pentru Economie si Muncă de la 121 la 70.
În 2012:
- Limitarea angajărilor în sectorul public.
- Desfiintarea si reorganizarea unor institutii publice.
Reducerea altor cheltuieli publice:
În 2011:
- Drept consecintă a neînnoirii contractelor colective de muncă, bugetul Casei Nationale de Sănătate a fost diminuat cu 418 mil. euro în anul 2011.
- Reduceri de cheltuieli la nivelul fiecărui minister.
- Reducerea beneficiilor acordate unor titulari de functii politice si sefi de institutii publice: reducerea numărului si costurilor masinilor oficiale, a zborurilor oficiale, reducerea rambursărilor cheltuielilor electorale pentru partidele politice. Beneficiile acordate nu trebuie să depăsească media ponderată în PIB a beneficiilor analoage aplicate în principalele 6 state din zona Euro.
- Desfiintarea si reorganizarea unor entităti publice.
- Se are în vedere simplificarea structurilor de guvernare la nivel central si local pentru diminuarea costurilor. Guvernul a propus un proiect de lege constitutională de abolire a Provinciilor, ca entităti locale ale statului.
- Parlamentul a aprobat reducerea indemnizatiilor pentru membrii Parlamentului, ai Guvernului si ai Magistraturii, cu 10% pentru indemnizatiile de peste 90 000 euro si cu 20% pentru cele de peste 150 000 euro. Măsura se aplică până în anul 2013 la sumele care depăsesc pragul stabilit.
- Primăriile cu până la 1.000 locuitori sunt obligate să exercite în formă asociată toate functiile administrative si serviciile publice. Se limitează numărul de consilieri.
În 2012:
- Desfiintarea unor institutii si organisme. Reorganizarea unor institutii publice.
- Reducerea costurilor de functionare.
- Reducerea cheltuielilor autoritătilor locale.
- Desfiintarea Provinciilor, ca entităti publice locale.
- Introducerea unui mechanism de "spending review" la nivelul ministerelor pentru definirea costurilor standard ale institutiilor din administratia centrală.
Impozitarea veniturilor, 2011:
- Impozitarea cu 5% a părtii din veniturile angajatilor din sectorul public care depăseste 90.000 euro anual si cu 10% pentru partea din venit care depăseste 150.000 euro anual. Măsura se aplică în perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2013.
- Parlamentul a aprobat introducerea unei contributii de solidaritate de 3% asupra părtii din venit care depăseste pragul de 300.000 euro pe an.
Impozitarea pensiilor:
- Impozitarea cu 5% în cazul părtii din pensie ce depăseste 90.000 euro anual, 10% pentru partea care depăseste 150.000 euro anual si 15% pentru partea din pensie ce depăseste 200.000 euro, din 2011.
Cresterea TVA:
- În 2011, TVA-ul a crescut de la 20% la 21%.
Cresterea accizelor, 2012:
- Au fost majorate accizele la carburanti: benzină (704,20 euro la 1000 litri), diesel (593,20 euro la 1000 litri), gaz din petrol lichefiat (267,77 euro la 1000 litri).
Alte taxe:
În 2011:
- Suprataxă pe masinile de lux: 10 euro pentru fiecare Kw care depăseste 225 Kw.
- Cresc taxele asupra "stock option" si a bonus-urilor, cu o cotă aditională de impozitare de 10%.
- Creste impozitul regional asupra profiturilor din activitătile productive: de la 3,9% la 4,65% pentru bănci si societăti financiare si de la 3,9% la 5,9% pentru societăti de asigurări.
- Companiile energetice vor continua să plătească "Robin Hood Tax" pentru încă 3 ani. Sfera de aplicare a taxei se lărgeste, pentru a cuprinde toti producătorii de energie regenerabilă, societătile de transport a energiei electrice si gazului natural.
- Este majorată taxa asupra veniturilor financiare (cu exceptia titlurilor de stat), de la 12,5% la 20%.
- Amnistie fiscală asupra sumelor datorate statului si neplătite de contribuabili, de până la 20.000 euro.
- De exemplu, pentru datorii fiscale de până la 2 000 euro, contribuabilii îsi vor putea stinge obligatiile la fisc plătind 150 euro.
În 2012
- Cresterea cotei de cotizare la sistemul de asigurări sociale cu 1,3% în 2012 pentru lucrătorii autonomi (mestesugari, comerciantii si cultivatorii directi din agricultură).
- Majorarea taxei "Robin Hood" plătite de companiile energetice de la 6,5% la 10,5%.
- Pentru combaterea evaziunii fiscale este prevăzută limitarea tranzactiilor si plătilor cu numerar la 1.000 euro.
Letonia
Înghetarea salariilor:
- Salariile sunt înghetate în anul 2012.
Reducerea salariilor:
- În 2010, salariile au fost diminuate cu 15% până la revenirea economică.
Înghetarea pensiilor:
- Pensiile sunt înghetate în perioada 2011-2013.
Reducerea pensiilor:
- În 2010, pensiile au fost diminuate cu 5%.
Reducerea numărului de angajati din sectorul public:
- În perioada 2008 - primul trimestru din anul 2011, numărul angajatilor din sectorul public a fost redus constant. Reducerile au fost de 23% în cazul angajatilor din institutiile finantate de la bugetul de stat, si de 15% în cazul institutiilor cu finantare din bugetele locale (în primul trimestru din anul 2011 fată de acelasi trimestru din anul 2008).
Reducerea altor cheltuieli publice, 2011:
- Pe partea de cheltuieli au fost eliminate / revizuite anumite subventii si prestatii sociale.
- S-au redus sumele alocate pentru sănătate, programe sociale si aparare.
- S-au redus subventiile din educatie si sumele alocate pentru acoperirea pierderilor suportate de furnizorii de servicii feroviare.
Cresterea TVA:
- De la 1 ianuarie 2011, cota standard de TVA a fost majorată de la 21% la 22%, iar cea redusă de la 10% la 12%.
Accize:
- În 2011, au fost majorate accizele si au fost revizuite si reduse categoriile de produse eligibile pentru scutiri fiscale.
Alte taxe, 2011:
- Începând cu 1 ianuarie 2011, contributiile sociale plătite de angajati au crescut de la 9% la 11%, pentru angajatii cu asigurare completă.
- A fost introdusă o taxă pe stabilitate financiară, iar institutiile de creditare non-bancare sunt taxate.
- Au fost dublate taxele imobiliare.
- Taxele asupra jocurilor de noroc si loteriilor au fost majorate în anul 2011.
Olanda
Reducerea unor cheltuieli publice:
În 2011, economii bugetare de 3,12 mld. euro, conform bugetului pe anul 2011, provenind în principal din:
- Costurile pentru cursurile de integrare ale imigrantilor (cca. 510 milioane euro);
- Plafonarea salariilor bugetarilor (cca.1 miliard de euro); în învătământ salariile vor fi majorate numai în marja ratei de inflatie;
- Diminuarea alocărilor pentru inovare cu cca. 700 de milioane de euro prin filtrarea riguroasă a proiectelor finantate;
- Diminuarea subventiilor pentru tratamentele contraceptive (la persoane de peste 21 ani), pentru tratamentele dentare (la persoane de peste 18 ani), pentru dispozitive medicale ortopedice si pentru schemele de ajutorare pentru pesoanele cu handicap (120 de milioane de euro);
- Diminuarea subventiilor acordate îngrijirii copiilor (cca. 440 de milioane euro până în 2015);
- Reducerea numarului de ministri (de la 16 la 12) si de ministere (ministerul economiei a fuzionat cu cel al agriculturii). În prezent există un proiect de lege privind reducerea numărului de deputati de la 150 la 100 si a numărului de senatori de la 75 la 50.
- S-au aplicat măsuri de restructurare în domeniul apărării si sănătătii. Se reevaluează dosarele celor 1,2 mil. olandezi beneficiari ai unor forme de ajutoare sociale.
În 2012:
- Bugetul pentru anul 2012 prevede economii de 5,8 mld. euro.
- Reducerea numărului de servicii din pachetul de bază pentru asigurarea de sănătate.
- Contributia la asigurarea de sănătate creste cu circa 60 de euro/an.
Alte taxe:
- În 2012, taxele locale si de proprietate la nivelul municipalitătilor cresc în medie cu 2,3% fată de anul 2011, respectiv cu 15 euro mai mult.
Polonia
Înghetarea salariilor:
- În anul 2011, salariile au fost înghetate în sectorul public, cu exceptia învătământului.
Cresterea vârstei de pensionare, 2011:
- Creste gradual vârsta de pensionare până la 67 ani, începând cu anul 2013.
Reducerea numărului de angajati din sectorul public:
- Reducerea cu 10% a personalul din sectorul public în anul 2011.
Reducerea altor cheltuieli publice, 2011:
- A fost introdusă o regulă de disciplină bugetară, care limitează la 1% cresterile la fiecare capitol de cheltuieli bugetare.
- Se reduc ajutoarele pentru înmormantare.
Impozitarea veniturilor:
- Introducerea impozitului pe veniturile fermierilor, din 2012.
Cresterea TVA:
- Cota standard de TVA a fost majorată temporar de la 22% la 23%, iar cotele reduse de la 4% la 5%, respectiv de la 7% la 8%. Măsura se aplică în perioada 2011 - 2013.
Accize:
- Cresterea accizelor la combustibili de la 302 euro/1.000 litri la 330 euro / 1.000 litri, începand cu 1 ianuarie 2012.
- Cresterea accizelor la tutun cu 4%, începand cu 1 ianuarie 2012.
Alte taxe:
În 2011:
- Conform bugetului adoptat pe anul 2011, se reduc contributiile transferate către fondurile private de pensii de la 7,3% la 2,3%. Sumele sunt retinute în primul pilon, cel de stat, si clasificate la venituri bugetare.
- Eliminarea unor scutiri de la plata TVA si a accizelor (de ex. la tutun).
- Intensificarea procesului de privatizare, veniturile estimate din privatizări ridicându-se la aprox. 3,8 mld. Euro în anul 2011.
În 2012:
- Cresterea cu 2% a contributiei plătite de angajatori la asigurările sociale pentru dizabilităti (de la 1 februarie 2012).
- Introducerea contributiei la asigurări de sănătate pentru fermieri începând cu 1 februarie 2012.
Portugalia
Înghetarea salariilor:
- Salariile functionarilor publici sunt înghetate în anul 2012.
Reducerea salariilor, 2012:
- Reducerea salariilor functionarilor publici cu remuneratii de peste 1.500 euro pe lună, astfel: 3,5% pentru salarii cuprinse între 1.500 si 2.000 euro, 3,5% pentru un salariu de 2.000 euro la care se adaugă 16% din partea rămasă până la 4.165 euro si 10% pentru retributiile mai mari de 4.165 euro.
Înghetarea pensiilor, 2012:
- Înghetarea pensiilor si a altor prestatii sociale, cu exceptia pensiilor minime si a pensiilor speciale din activităti agricole.
Reducerea numărului de angajati din sectorul public:
- 2011: Reducerea numărului de angajati din aparatul public central cu cel putin 1% pe an si cu cel putin 2% în cazul autoritătilor locale. Se reduc pozitiile de management si unitătile administrative cu cel putin 15% (în medie, fată de nivelurile de la sfârsitul anului 2010), până la sfârsitul anului 2011 în cazul aparatului public central si până la finalul lui iunie 2012 pentru guvernele locale.
- Reducerea numărului de functionari din administratia centrală cu 2% în anul 2012.
Reducerea altor cheltuieli din sectorul public:
În 2011:
- Reducerea cheltuielilor cu 0,3% din PIB, sub forma diminuării subventiilor către companiile de stat si a reducerii cheltuielilor din sănătate.
- Perioada maximă de acordare a ajutorului de somaj va fi redusă la 18 luni.
- Se reduc transferurile de la stat către sectoare ale administratiei: învătământ, regiuni autonome, fonduri si servicii autonome.
- Reducerea cu 20% a cheltuielilor sociale de reîncadrare.
În 2012, cheltuielile publice se reduc în anul 2012 cu 7,46 mld. euro.
Impozitarea veniturilor:
- În 2011 a fost aprobată introducerea unui impozit special de natura IRS (impozit pe veniturile persoanelor fizice), echivalent cu 50% din veniturile cuvenite drept subventii de Crăciun, pentru câstigurile care depăsesc salariul minim pe economie (495 euro/lună).
- Aplicarea unei taxe de solidaritate (2,5%) în 2012 si 2013 pentru persoanele cu un venit anual de peste 153.300 euro, începând cu 2012.
Cresterea TVA:
- Cresterea cu 2 puncte procentuale a cotei standard de TVA începând cu 1 ianuarie 2011 (de la 21% la 23%).
- De la 1 septembrie 2011 s-a majorat TVA la electricitate si gaze de la 6% la 23%.
- Cresterea cotelor reduse de TVA de 6% si 13% aplicate diverselor produse (băuturi răcoritoare, mezeluri, articole de băcănie, produse congelate etc.) la cota standard de TVA de 23%, din 2012.
- Cresterea cotei reduse de TVA de 6% la 13% (cota intermediară) pentru apă minerală, bilete de cinema, spectacole sportive (cu exceptia meciurilor de fotbal), din 2012.
Alte taxe:
- Cresterea veniturilor la bugetul de stat în 2011 prin: lărgirea bazei pentru contributiile sociale, cresterea veniturilor non - fiscale prin cresterea preturilor si a taxelor si prin vânzarea de active.
- Este prevăzută privatizarea pana in 2013 a companiilor din domeniul transporturilor, energiei, comunicatiilor si asigurarilor.
- Majorarea impozitului municipal pe casele si edificiile nelocuite.
- Cresterea la 25% de la 20% a impozitării veniturilor din capital (dobânzi, dividende etc.) din 2012.
- Cresterea cu 4,36% a taxelor de autostradă, începând cu anul acesta.
Slovacia
Reducerea numărului de angajati din sectorul public, 2011:
- Planul de austeritate prevede reducerea aparatului bugetar. La nivelul Ministerului Apărării au fost initiate măsuri de disponibilizare a 1.400 persoane.
Reducerea altor cheltuieli publice:
- În anul 2011 sunt prevăzute economii în valoare de 1,7 mld. euro. Acestea includ reducerea cheltuielilor si anularea unor proiecte publice.
Cresterea TVA:
- În 2011, cota standard de TVA a crescut, temporar, de la 19% la 20%.
Cresterea accizelor:
- În 2011, a fost prevăzută majorarea accizelor la tutun si alcool.
Alte taxe, 2011:
- Eliminarea exceptărilor de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale, cresterea veniturilor non - fiscale (venituri din vânzarea certificatelor de poluare, taxe speciale pentru distribuitorii de electricitate).
Spania
Înghetarea salariilor:
- Salariile functionarilor publici sunt înghetate în anul 2012.
Reducerea salariilor:
- Salariile angajatilor din sectorul public au fost reduse cu 5%.
Înghetarea pensiilor:
- Pensiile au fost înghetate în anul 2011, cu exceptia pensiilor necontributive si minime.
Cresterea vârstei de pensionare:
- Cresterea vârstei legale de pensionare de la 65 la 67 de ani, între 2013 si 2027.
Reducerea numărului de angajati din sectorul public:
- În 2010 s-a decis suprimarea a 33 posturi de înalti functionari, 80 directori si 450 posturi de consilieri.
- În 2012: reducerea numărului secretarilor de stat (cu 18,9%) si a numărului de directori generali (cu 30 de posturi).
Reducerea altor cheltuieli publice:
În 2011:
- Bugetul de austeritate votat de Parlament la sfârsitul anului 2010 include reduceri de cheltuieli atât la nivel central, de 7,9%, cât si la nivel local, de 16%.
- Reducerea cheltuielilor cu medicamentele, prin compensarea celui mai ieftin medicament cu aceeasi substantă activă. Se vor economisi astfel 2,4 mld. euro anual.
- Plafonarea cheltuielilor pentru comunitătile autonome. Plafonul va fi fixat ulterior.
În 2012:
- Diminuarea cu 20% a subventiilor acordate partidelor politice.
- Reducerea cheltuielilor administratiei publice cu aprox. 8,9 mld. euro.
- Se elimină ajutoarele în cuantum de 210 euro acordate tinerilor pentru închirierea de locuinte.
Impozitarea veniturilor:
- Bugetul pe anul 2011 prevede cresterea impozitării pentru persoanele cu venituri de peste 120.000 euro anual.
- Cresterea impozitului pe venit pentru persoanele fizice - sunt prevăzute 7 noi trepte de impozitare (de la 0,75% până la 7% pentru salariile ce depăsesc 300.000 euro), în 2012.
Cresterea TVA:
- A crescut cota standard de TVA de la 16% la18%, iar cea redusă de la 7% la 8%, începând cu 1 iulie 2010.
Accize:
- În 2011, a fost adoptată cresterea accizei la tutun cu 28%. Guvernul mizează pe venituri suplimentare de 780 mil. euro din această taxă.
Alte taxe:
- Eliminarea deducerii de 400 euro la impozitul pe venitul persoanelor fizice, cu exceptia veniturilor foarte mici, în 2010.
În 2011:
- A fost prevăzută eliminarea alocatiei de 2.500 euro pentru fiecare nou-născut.
- Colectarea anticipată a impozitelor datorate statului de către firmele mari, cu cifră de afaceri peste 20 mil. Euro.
- Accelerarea procesului de privatizare a 30% din Loteria Natională (măsură amânată până la stabilirea unor conditii favorabile pe piata de capital), a maximum 49% din sistemul aeronautic (primul trimestru din anul 2012) si concesionarea celor două aeroporturi din Madrid si Barcelona (în curs).
- A fost finalizată privatizarea companiilor de telecomunicatii în iulie 2011.
În 2012:
- Cresterea impozitului pe imobile, ce va afecta 50% din numărul de locuinte cu valoare mare, în fiecare municipiu.
Marea Britanie
Înghetarea salariilor:
- Salariile sunt înghetate în sectorul public în anul 2012, cu exceptia celor foarte mici.
Cresterea vârstei de pensionare:
- Conform noii legi a pensiilor, promulgată la 3 noiembrie 2011, vârsta de pensionare creste progresiv la 66 de ani până în 2020, atât în sectorul public cât si în cel privat, atât pentru bărbati cât si pentru femei.
Reducerea numărului de angajati din sectorul public:
- 490.000 angajati vor părăsi sectorul public până în anul 2015.
Reducerea altor cheltuieli publice, 2011:
- Cheltuielile administrative ale Guvernului se vor reduce cu 34% până în 2014-2015.
- Nu se fac recrutări în sectorul public în viitorul apropiat.
- În perioada 2011-2012, pragul de venit pentru obtinerea de credite fiscale a fost redus de la 25.000 Lire la 10.000 Lire si la 5.000 Lire în perioada 2013-2014.
- Alocatiile pentru copii sunt înghetate timp de 3 ani, începând din 2011.
- Subventiile pentru plata chiriei vor fi limitate in cazul familiilor cu venituri mici la maximum 400 lire.
- Începand cu anul 2011, prestatiile sociale, creditele fiscale si pensiile de stat vor fi indexate cu indicele preturilor de consum (economie la bugetul de stat în valoare de 10,6 mld. Lire până în 2015).
- Somerii care refuză un loc de muncă fără motive întemeiate îsi pot pierde indemnizatia oferită pentru căutarea unui loc de muncă (jobseekers allowance).
Cresterea TVA:
- Începând cu ianuarie 2011, cota standard de TVA crescut de la 17,5% la 20%.
Alte taxe:
- La 1 ianuarie 2011 a fost introdusă taxarea băncilor (sunt taxate datoriile pe termen mediu si lung).
- Taxa asupra băncilor s-a majorat la 0,088 %, începând cu 1 ianuarie 2012. Taxa va aduce circa 2,5 mld. lire anual la bugetul de stat.
Ungaria
Cresterea vârstei de pensionare:
- Cresterea progresivă a limitei de vârstă pentru pensionare până la 65 ani pentru cei născuti în 1957.
Reducerea altor cheltuieli publice:
În 2009:
- Sistarea celui de-al 13-lea salariu la bugetari si a celei de-a 13-a pensii.
- Reducerea concediului maternal la 2 ani si plata concediului medical doar în cazuri speciale.
În 2011:
- Noua constitutie a Ungariei include reducerea obligatorie a datoriei până la 50% din PIB.
- Reducerea perioadei de somaj de la 9 luni la 3 luni si introducerea notiunii de muncă în folosul societătii, cu program de 4 ore pentru primirea asistentei sociale - Lege votată în Parlament la 12 iulie 2011.
- Redimensionarea cheltuielilor bugetare pentru bunăstarea socială - restructurarea sistemului de asistentă socială (800.000 de asistati social) - conform legii bugetului pentru anul 2011.
- Reducerea cu 15% a finantării partidelor politice din buget.
- Interzicerea cheltuielilor bugetare pentru vehicule, mobilier si telefoane.
- Măsuri ce vizează reducerea cheltuielilor cu companiile de stat:
- Limitarea câstigurilor salariale la 2 mil. HUF (7.000 euro) pe lună.
- Reducerea cheltuielilor cu salariile cu 15%, prin retragerea bonurilor de masă.
- Reducerea numărului de directori de la 319 la 60.
Impozitarea veniturilor:
- Aplicarea unui impozit suplimentar pe veniturile acumulate, de 98% (în cazul a două sau mai multe venituri cumulate de la stat, veniturile realizate în afara postului de bază se impozitează cu 98%). Supra-impozitarea se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2005.
Cresterea TVA:
- A crescut TVA-ul de la 20% la 25%, începând cu 1 iulie 2009.
- TVA a fost majorat de la 25% la 27% începând cu 1 ianuarie 2012.
Cresterea accizelor:
- Au crescut accizele pe tigări si combustibili cu 7,2%, respectiv 9,7% începând cu 1 ianuarie 2010.
- De la 1 septembrie 2011, au fost majorate accizele pe chipsuri si băuturi energizante cu continut de cofeină.
Cresterea altor taxe / venituri:
- În 2009, s-a introdus legea pentru impozitarea averii (case de vacantă, iahturi, masini de lux, vehicule agricole si avioane).
În 2010:
- În sectorul bancar s-a introdus impozitul suplimentar pe bilantul anual.
- Lărgirea bazei de impozitare pe sectoare economice care au realizat profit în perioada crizei economice: sectorul energetic, sectorul telecomunicatiilor, lanturile de magazine.
Sistarea plătilor la sistemul de pensii private.
În 2011:
- Desfiintarea pilonului doi de pensii si trecerea acestor persoane în sistemul de stat.
În 2012:
- A fost majorat CAS plătit angajator cu 1% din 1 ianuarie 2012.
- S-a introdus o taxă pentru accidente auto care se ridică la 30% din valoarea politei de asigurare obligatorie.