INTRODUCERE

Unele noutăți sau descoperiri, dintr-un anume domeniu, pot să apară accidental, din greșeală, printr-un noroc chior, printr-o combinație de circumstanțe, din neîndemânare, din neatenție, printr-o neglijență profesională, sau pur și simplu ca un mod rațional de a găsi rezolvarea unei probleme necesare, pentru care nu au existat soluții simple, similare, până la data cercetării, soluții care pot rezolva problema studiată fiind apreciate ca noutate în domeniu sau invenții ori inovații.

Impactul economic, social și cultural al acestor descoperiri, invenții și inovații, făcute accidental sau întâmplător, nu are nimic de-a face cu notorietatea lor mediatică.

Invențiile și inovațiile au avut un rol central în istoria omenirii, fiind un catalizator al evoluției speciei umane. Unele au adus schimbări majore imediat, în timp ce altele au pus bazele altor invenții.

Totuși, chiar și cele care au adus schimbări imediate pot fi văzute ca o verigă în lungul lanț al istoriei, fără de care alte evoluții ar fi fost imposibile.

Invențiile nu presupun neapărat să fii specialist într-un anumit domeniu, ele pot apare ca o necesitate, căutând si alte soluții la probleme cu care se confruntă la un moment dat societatea. Multe invenții și descoperiri nu au fost realizate de specialiști dintr-un anumit domeniu ci și de persoane care nu au legătura cu domeniul invenției, dar care au căutat pentru sine sau pentru societate un răspuns la unele necesități imperative s-au a curiozități pur și simplu.

BOALA HEMOROIDALĂ

Vorbind despre o afecțiune care privește peste 70% din populația lumii, se poate pune întrebarea care sunt cauzele care o creează și dacă pot fi mai multe variante pentru a o combate și elimina, și nu numai pe bază de medicamente și chirurgical.

Este vorba despre hemoroizi, de fapt o afecțiune aproape banală, întâlnită des, dar care, dacă nu este tratata corespunzător de la început, poate evolua spre o medicație complexa și chiar un tratament chirurgical. Si aceasta nu este totul, cel mai important fenomen îl reprezintă crearea unei suferințe acute și chiar cronice, de lungă durată, ducând uneori spre măsuri chirurgicale complexe și chiar spre cancer și deces.

Din punct de vedere rațional, logic, când se analizează un fenomen care are un efect ce nu poate fi controlat complet, în cazul de față medicamentos și chirurgical și care nu rezolvă decât temporar fenomenul, se impune stabilirea cauzelor care determină efectul, și pe această bază găsirea și a altor soluții de rezolvare.

Boala hemoroidală reprezintă o dezvoltare anormală a venelor hemoroidale care poate sa apară la unele persoane. Aceste vene hemoroidale fac parte dintr-o structura care asigură continența rectală, adică este vorba de mecanismul care permite rectului să se golească prin canalul anal în momentul defecației.

Exista mai mulți factori care pot perturba acest mecanism. Constipația si congestia bazinului constituie cauzele principale, dar are o influență deosebită și diareea, o digestie incompleta, precum și modul de viată, care joaca un rol important in declanșarea crizelor hemoroidale. Călătoriile îndelungate cu mașina si lipsa de exerciții fizice sunt de asemenea factori care pot favoriza apariția hemoroizilor.

Se pare că și stresul este un factor important, cum ar fi, probleme de ordin financiar, probleme de familie sau profesionale si persistența acestora îndelungată, dar și factorul ereditar sunt, de asemenea, prezente în mod frecvent printre cauze.

Pot exista în principal doua tipuri de hemoroizi:

Hemoroizii externi care sunt constituiți dintr-un strat de piele, care iese in afara mucoasei hemoroidale. Acești hemoroizi sunt in mod constant ieșiți in afara anusului si sunt iritați eventual și datorita frecării cu lenjeria intimă dar în principal chimismului incomplet din interiorul stomacului, sucul gastric, care ajunge până la hemoroizi și îi irită.

Hemoroizii interni sunt localizați mai adânc si pot sângera ușor, sunt datorați tot chimismului interior, proporția acidului clorhidric în sucul gastric, a unor bacterii, dar și legăturilor anatomice cu cei din exterior. Atunci când boala persistă pentru o perioada îndelungată de timp, ambele tipuri de hemoroizi pot coexista și creează multă suferință.

TRATAMENTE UZUALE

Tratamentele uzuale medicale, nu vindecă, doar au ca scop reducerea frecvenței crizelor dureroase prin eliminarea și diminuarea temporară a acțiunii factorilor favorizanți exteriori. Regimul de viață în acest caz trebuie să includă și un regim alimentar adecvat, evitând condimentele, muștarul în special, excesul de alcool, precum si acțiuni împotriva constipației, printr-o alimentație bogata in fibre vegetale și în cantități suficiente. Activitatea fizica regulată, mersul pe jos, joggingul, înotul, gimnastica, rămân de actualitate pentru menținerea sănătății.

In perioada de criză, tratamentul medicamentos recomandat de obicei de către medici, de fapt un paliativ, este un tratament ce trebuie urmat timp îndelungat, care nu vindecă ci face mai suportabile crizele hemoroidale.

Nu se exclud complet în perioada de criza acută tratamente locale, cum ar fi unguente si supozitoare, utile mai ales in timpul puseelor dureroase.

Eliminarea constipației implica revenirea la o digestie normală si completă, fără dificultăți. Constipația indică faptul că există o acumulare de scaun în colon. Dacă nu se poate elibera în mod regulat, aceasta poate provoca dezvoltarea bacteriilor și a mirosurilor neplăcute.

Când corpul digeră alimentele, extrage nutrienţii și îi trimite în sânge. Deșeurile sunt trimise la colon pentru eliminare. Perturbarea procesului de digestie poate provoca și o dezvoltare excesivă a bacteriilor. Unele bacterii pot provoca infecții în intestine și în traiectul digestiv. Acest lucru poate provoca un volum mai mare de gaze decât în mod normal și cu un miros neplăcut.

Tratamentul medicamentos amintit mai sus, nu face parte din propunerea de față, aceasta urmează o altă cale de abordare și rezolvare a bolii, eliminând în mare măsura posibilele cauze care excită hemoroizii, respectiv contactul cu mucoasa hemoroidală.

Când simptomele au fost neglijate o perioadă îndelungată, afecțiunea poate progresa acut și sunt necesare și unele măsuri medicale riguroase.

PROPUNERE DE TRATAMENT ALTERNATIV

Conform propunerii în curs, se are în vedere eliminarea sau diminuarea cauzelor care creează efectul de îmbolnăvire, fără consultul medicilor și fără medicamente.

După ce alimentele bine mărunțite în cavitatea bucală, alunecă spre stomac prin intermediul esofagului, unde ingredientele sunt bine descompuse, înainte de a ajunge la nivelul stomacului. Când mâncarea ajunge la capătul inferior al esofagului, cade în stomac, unde este descompusă suplimentar de către acidul gastric, pepsine și alte enzime digestive.

Sucul gastric, secretat la nivelul stomacului, este alcătuit dintr-un amestec de compuși, precum acidul clorhidric (HCl), un acid în general dă u nător organismului în alte condiții, precum și din clorură de potasiu (KCl) și clorură de sodiu (NaCl) și alte elemente.

Cea mai importantă substanță anorganică dintre acești compuși este acidul clorhidric. Sucul gastric mai conține fosfat de calciu și în cantitate mai mică, bicarbonat de sodiu, mai ales în sucul glandelor pilorice și cardiale. In ciuda faptului că acest compus, acidul clorhidric, este extrem de dăunător în general pentru oameni, stomacul are un necesar de cel puțin 3% de acid clorhidric în sucul gastric, care ajută la descompunerea alimentelor și la denaturarea vitaminelor. Lipsa acestui compus din stomac, în anumite condiții, poate provoca unele boli severe, cum ar fi gastroenterita.

Acidul clorhidric, sucul gastric în general, sunt necesare pentru digerarea alimentelor si absorbția substanțelor nutritive din acestea. Atunci când cantitatea de acid clorhidric din stomac creste, apare ceea ce se cheamă aciditate, afecțiune care poate provoca un disconfort major la nivelul stomacului. Acest exces de aciditate gastrica este un semnal care atrage atenția asupra stilului de viată (obiceiuri alimentare nesănătoase, etc).

Deshidratarea este una dintre principalele cauze a prezentei acidului gastric in exces. Când corpul are suficientă apa, se poate regla in mod natural aciditatea conținutului gastric. Daca organismul nu este suficient de hidratat se ajunge la o aciditate in exces.

Având în vedere că boala hemoroidala afectează o masă foarte mare de oameni, (cea 70% din populația lumii) și că mulți nu au posibilitatea să apeleze la serviciile medicale și la folosirea de medicamente costisitoare. Plecând și de la cauzele care conduc la aceste afecțiuni, experimental a rezultat o modalitate mult mai simplă și ieftină, folosirea unui produs nou, un dispozitiv constituit din materiale textile din fibre celulozice cu vată textilă,- și pentru început chiar din banala hârtie igienică, aplicat în zona intimă, care au în vedere eliminarea contactului direct a acidului clorhidric și a bacteriilor reziduale cu mucoasa hemoroidală.

Metoda consta în aplicarea unui element sau dispozitiv absorbant hemoroidal, după defecație, în zona mucoasei hemoroidale, pentru început chiar din banala hârtie igienică, împăturită într-un anume fel, ajungând până la 24 de straturi sau dintr-un material textile cu vată minerală tip tampoanele de demachiere care împiedică contactul cu mucoasa hemoroidală, preluând excesele de acid clorhidric și alte diferite bacterii reziduale, care stau la baza infecțiilor hemoroidale cu repercusiunile cunoscute.

După experiența proprie cu rezultate remarcabile, preluată și de alte persoane, care au aplicat metoda cu rezultate la fel de bune, am considerat necesar să împărtășesc această experiență printr-un cadru organizat, la câți mai mulți suferinzi, care pot prelua metoda, în condiții de intimitate, cu o igiena corespunzătoare, fără neapărat prezentarea la medic și folosirea unor medicamente, unguente și supozitoare costisitoare, care nici nu pot avea un efect de lungă durată garantat, pentru eliminare crizelor greu de suportat.

Este logic și de înțeles că sucul gastric din stomac cu componentele sale, precum și unele bacterii, nu pot fi izolate complet de materiile fecale, ele însoțesc în tranzit, într-un anumit procent, reziduurile gastrice până la defecație, luând contact atât cu hemoroizii interni și cu cei externi și cu mucoasa hemoroidală sensibilă, care sunt afectate și excitate. In aceasta situație se pune problema eliminării contactului direct cu acest lichid infectat, care însoțește fecalele și excesul de gaze, creând usturimi și dureri persistente. De aici s-a ajuns la ideea și concluzia de a reduce până la eliminare contactul umed, cu zona intimă și zonele hemoroidale.

O primă acțiune pentru reducerea contactului se face imediat prin ștergerea cu hârtie igienică, după folosirea toaletei, pentru eliminarea deșeurilor din interior, dar nu se realizează o izolare completa a substanțelor acide componente din fecale, chiar și printr-o spălare simplă. Contactul cu exteriorul nu poate fi oprit complet, precum un robinet, mai ales că la mișcare și efort pot să apară unele scurgeri.

Soluția este crearea unei izolații absorbante complete, de lungă durată, sau chiar permanentă în anumite situații, a contactului zonei intime cu acidul și bacteriile, chiar și a gazelor rezultate prin flatulență care și ele poarta elemente din sucul gastric, concret, mirosurile nu prea plăcute.

Deși acțiunea ar părea la prima observație, aproape hilară, minoră, foarte simplă și lipsita de încredere, aplicarea unui dispozitiv absorbant în zona hemoroidală a dat rezultate neașteptate, verificate prin lungi experimente, renunțând definitiv la orice tratament medicamentos, unguente și supozitoare. După ameliorare și chiar o vindecare temporară, preventiv, din timp în timp, se repetă pansamentul care creează și un anumit confort. Din observarea dispozitivului absorbant recuperat, din hârtia igienică sau din material textil cu vată, se observă, în zona intimă centrală o dezintegrare a hârtiei sau a materialului textil, probabil urmare a acțiunii acidului gastric, respectiv acidului clorhidric și a unor bacterii reziduale, care dizolvă efectiv hârtia igienică și materialul textil.

Ca și tratamentul medicamentos și vizitele periodice la medic, destul de costisitoare, nici aceasta metodă nu vindecă definitiv dar realizează o izolare mai buna pentru un timp îndelungat, sau permanent și din fericire fără costuri materiale. Rămâne în continuare ca și in cazul medicamentos asigurarea unui stil de viată echilibrat rațional, și multă mișcare care este benefică pentru orice vârstă, pentru menținerea unui organism sănătos.

PROCEDURA APLICATĂ

Cel mai la îndemâna dispozitiv, pentru scurtă durată, se realizează dintr-un segment de hârtie igienică de buna calitate, cu dimensiunea de cea 12x9 cm, împăturită în 12 straturi, până la un format de cca 1-1,5cm lățime și 5-5,5 cm lungime, care se așază peste zona intimă. Aceste pansamente din hârtie igienică se pot folosi până la realizarea sau obținerea unor dispozitive din materiale textile care să se preteze ca dispozitive absorbante hemoroidale.

Trebuie să recunosc că metoda a fost primită cu zâmbete și neîncredere, în special de cei care nu suferă de această afecțiune hemoroidală, dar la început și de cei care sunt afectați, însă pe măsură ce au aplicat metoda și efectele se simt, a crescut și încrederea iar metoda a fost aplicată și transmisă la câți mai mulți suferinzi.

corneliu balan dispozitiv1

Figura 1. Dispozitiv absorbant hemoroidal din hârtie igienică

Recomandabil, pentru eliminarea contactului sucului gastric acid, cu mucoasa hemoroidală, este și realizarea unui dispozitiv antiseptic din material textil fin cu vata textilă, cum sunt dischetele pentru demachiere, care pentru început pot fi folosite și ca dispozitive absorbante hemoroidale, împăturite în două ce se așază peste zona intimă și împiedică contactul dintre componentele acide din sucul gastric cu mucoasa hemoroidală expusă. Pe măsură ce metoda de izolare a sucului gastric acid, de mucoasa hemoroidală se verifică în practică, experimental, cu rezultate bune, se impune ca măsură, realizarea pe scară industrială, a acestor produse ca dispozitive din materiale sterile, care pot avea diverse compoziții, forme și dimensiuni până se ajunge la un optimul necesar, recomandat și acceptat.

 corneliu balan dispozitiv2

Figura 2. Dispozitiv absorbant hemoroidal steril din material textil cu vata textilă.

Metoda a fost înaintată la OSIM ca noutate în domeniu, fiind înregistrată cu nr. A/00206 din 08.05.2023

JUSTIFICAREA ECONOMICO-FINANCIARA

Dincolo de suferințele zilnice și nocturne, când nu poți dormi, nu poți să te așezi pe scaun, fotoliu sau în mașină, pierderea timpului pe la medici, nu este de neglijat nici partea materială cu tratamentele recomandate. Dacă la nivelul planetei peste 70% din populație suferă de această afecțiune, este de înțeles că și in România, funcție de populație, se poate aprecia că cca 15 milioane de persoane sunt afectate, ceea ce ne îndreptățește să facem un calcul estimativ al cheltuielilor efectuate, în defavoarea altor necesități, inclusiv relaxare. Să presupunem cumpărarea anuală a cel puțin trei tuburi de unguent, la un preț de cea 70 lei/bucată, o medie de 200 lei anual și la 15 milioane persoane ar corespunde cea 3,0 miliarde lei.

De asemenea, cumpărarea anuală a cel puțin 30 supozitoare, de cca 6 lei/bucată, ar însemna 180 lei anual iar la 15 milioane locuitori, o sumă de cea 2,7 miliarde lei. Deci un total de peste 5,7 miliarde lei, echivalent a cca 1,2 miliarde dolari. Dacă mai includem și cheltuielile cu consultații și tratamente medicale care se ridica la cea 0.8 miliarde dolari, deci in total de 2,0 miliarde dolari pentru tratarea acestei afecțiuni.

E mult, e puțin, rămâne sa aprecieze populația.

Sunt conștient că, prin aplicarea acestei metode, o anumită categorie de medici ar rămâne fără obiectul muncii, respectiv consultații, recomandarea și efectuarea de diverse tratamente, injectarea în hemoroizi a diferite substanțe, înlăturarea hemoroizilor pentru eliminare și, nu în ultimul rând, a unor operații chirurgicale cu riscurile de rigoare, care pot duce spre cancere mai mult sau mai puțin vindecabile. Am în vedere că si industria farmaceutică, foarte diversificată, ar avea de suferit atât producătorii cat și distribuitorii și comercianții farmaceutici. Dar, una peste alta, trebuie admisă situația cea mai puțin dureroasa spre deloc, prin tratarea hemoroizilor, cu cheltuieli minime.

Dacă am extrapola la nivel planetar, eficiența ar fi de cea 1000 miliarde dolari, sau un trilion dolari, PIB-ul României pe patru ani de zile.

ing. Corneliu Bălan, www.corneliubalan.roAceastă adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Dați mai departe, poate că unii chiar au nevoe, pentru a-și opri suferințele.

Pin It