Ce asemanari gasiti cu prezentul democrat?
Inchizitia este o formă a procesului penal din epoca Evului Mediu târziu, formă diferită de cea a dreptului roman, în vigoare în Europa Occidentală până în sec. al XIII-lea. Într-un proces intentat de inchizitie („ex officio“) erau prezentate metodele (procedurile) ca servind intereselor obstesti si salvării sufletului acuzatului. (!!??)
Metodele de investigatie ale inchizitiei urmăreau descoperirea asa numitului „adevăr”; pentru obtinerea acestei dovezi, se foloseau până si schingiuirea acuzatului în fata unor martori, recunoasterea vinii acuzatului fiind scopul principal al investigatiilor, dovezile obiective fiind neglijate.(!!??) Acest proces lua în considerare numai declaratiile unor martori, care se bazau pe declaratiile altor martori, astfel procesul putând dura timp îndelungat, sfârsitul procesului se termina cu o sentintă în care acuzatul putea fi numai nevinovat sau vinovat cu recunoasterea vinii.(!!??)
La început aceste procese erau prezidate de clerul înalt, ca de exemplu de papă, care delega episcopi, dar cu timpul, prin observarea lipsei eficientei proceselor s-a constituit pentru acest scop cu timpul o institutie specială. (!!??)
Care o fi?
Împăratul Constantin I (Constantin cel Mare) este cel care face legătura între religie si stat folosind metodele de represiune ale statului pentru extirparea ereziei, pentru ortodocsi.
Tortura este legitimă, pentru că ea nu strică sufletul, ci numai carnea păcătoasă. În consecintă era mai bine ca un eretic să fie ars, decât să urmeze un drum gresit.
Un acuzat avea, de exemplu, libertatea de a-si acuza la rândul lui unii dusmani si dacă acuzarea lui se dovedea reală avea sanse de gratiere. (!!??)
Inchizitia pornea de la om si nu de la fapte, care erau fabricate si cerea sa-ti dovedesti nevinovatia. (!!??)
Până la abolirea ei, în 1834, inchiziţia spaniolă a devenit tot mai mult un instrument de eliminare a oricărui tip de deviere politică, socială şi culturală(!!??)
Inchiziţia se va transforma, treptat, într-un instrument sângeros de reprimare a sute de mii de oameni, mai mult sau mai puţin vinovaţi de ceva anume, iar „înfiinţarea sa a constituit una dintre cele mai grave erori săvârşite de Biserica Romano- Catolică”, după cum notează unii dintre istorici.(!!??)
Printre metodele de investigatie a inchizitiei era „chestionarea penibilă” care consta de fapt din diferite metode de tortură a acuzatului, prin care se căuta îndepărtarea influentei viciilor lumesti si obtinerea unei mărturisiri. La sfârsitul secolului al XIII-lea, inchizitia functiona ca institutie deja în mai multe regiuni din Europa apuseană.(!!??) La noi o fi fost sau suntem in intarziere!?
Inchiziţia a fost suprimată în 1808 de către Napoleon Bonaparte, dar a rămas o pată neagră în istoria lumii, lista crimelor făcute în numele credinţei fiind neîncăpătoare.
(!!??) Ce de coincidente! S-a progresat foarte mult in Statul de drept.